in

14 λόγοι για να εντάξεις το αβοκάντο στη διατροφή σου!

Το αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο που μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Θυμηθείτε να απολαμβάνετε το αβοκάντο με μέτρο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, λαμβάνοντας υπόψη τις ατομικές σας διατροφικές ανάγκες και τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

Ακολουθούν 14 λόγοι για να εντάξετε το αβοκάντο στη διατροφή σας:

Υψηλή θρεπτική αξία: Το αβοκάντο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες (Κ, Ε, C, Β5, Β6, φυλλικό οξύ), μέταλλα (κάλιο, μαγνήσιο) και υγιεινά λιπαρά οξέα. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά: Το αβοκάντο είναι γεμάτο με διάφορα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες (K, E, C, B5, B6, φυλλικό οξύ), μέταλλα (κάλιο, μαγνήσιο) και υγιή λίπη.

Υψηλή θρεπτική αξία: Το αβοκάντο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες (Κ, Ε, C, Β5, Β6, φυλλικό οξύ), μέταλλα (κάλιο, μαγνήσιο) και υγιεινά λιπαρά οξέα.

Περιέχει καλά λιπαρά.
Πάνω από τα τρία τέταρτα (77%) των θερμίδων του αβοκάντο προέρχονται από λίπος. Περιέχει ένα υψηλό επίπεδο μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Μειώνει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου.
Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που τρώνε αβοκάντο τακτικά είναι γενικά υγιέστεροι από αυτούς που δεν το συνηθίζουν. Συγκεκριμένα, φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου, ενός συνόλου συμπτωμάτων που συνδέονται με τον διαβήτη αλλά και τις καρδιακές παθήσεις. Η ίδια μελέτη έδειξε επίσης ότι όσοι προτιμούν το αβοκάντο τείνουν να είναι πιο αδύνατοι.

Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Περιέχει υψηλά επίπεδα καλίου, ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για τη σωστή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η υγιής αρτηριακή πίεση είναι σημαντική για τη γενική υγεία και μειώνει τον κίνδυνο νεφροπάθειας και άλλων σοβαρών παθήσεων.

Υγεία του δέρματος: Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Ε και C, οι οποίες είναι απαραίτητες για υγιές δέρμα. Τα λίπη στο αβοκάντο προάγουν επίσης την ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος, συμβάλλοντας σε μια νεανική εμφάνιση.

Διαχείριση βάρους – Ενισχύει την απώλεια βάρους.
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε διαιτητικές ίνες, οι οποίες προάγουν την καλή πέψη, βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και συμβάλλουν στην αίσθηση πληρότητας. Έχει μια μοναδική σύνθεση από έλαιο και ίνες, αλλά και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, που προκαλούν ένα αίσθημα κορεσμού της πείνας. Η κατανάλωση ενός αβοκάντο μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αντισταθείτε στα ανθυγιεινά σνακ. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υγιή λιπαρά στο αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης και στην προώθηση της διαχείρισης βάρους αυξάνοντας τον κορεσμό και μειώνοντας την υπερκατανάλωση τροφής.

Βοηθά στη διατήρηση της υγείας των ματιών και της όρασης.
Κάθε μέρος του σώματός μας απαιτεί κατάλληλη διατροφή και τα μάτια δεν αποτελούν εξαίρεση. Χρειάζονται αρκετές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ζεαξανθίνης και της λουτεΐνης, για να λειτουργούν σωστά. Το αβοκάντο περιέχει σημαντικές ποσότητες και των δύο.

Διευκολύνει την καλή λειτουργία του εντέρου.
Επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, το αβοκάντο αποτρέπει και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα. Σε σύγκριση με άλλα φρούτα, περιέχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, η οποία προκαλεί πεπτική δυσφορία σε μερικούς ανθρώπους.

Υγεία της καρδιάς – Μειώνει την κακή χοληστερόλη στο σώμα μας.
Ο συνδυασμός υγιεινών λιπών, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών στο αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς μειώνοντας τη φλεγμονή, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και βελτιώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης. Οι επαγγελματίες υγείας μιλάνε για δύο είδη χοληστερόλης στο σώμα – λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) ή «καλή χοληστερόλη» και λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή «κακή χοληστερόλη». Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση αβοκάντο μειώνει την LDL.

Υγεία των ματιών: Τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που βρίσκονται στο αβοκάντο είναι ευεργετικά για την υγεία των ματιών και έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

Αποτελεί μια υγιεινή επιλογή για τις έγκυες γυναίκες.
Εάν είστε έγκυος, το αβοκάντο αποτελεί μια υψηλή διατροφική αξία. Περιέχει φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6 και άλλες βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν την εμβρυϊκή ανάπτυξη και διατηρούν την υγεία της μητέρας. Από το δεύτερο τρίμηνο, οι γυναίκες πρέπει να τρώνε περίπου 300-500 επιπλέον θερμίδες την ημέρα. Στην ιδανική περίπτωση, αυτές οι επιπλέον θερμίδες πρέπει να έχουν τη μορφή υγιεινών τροφών. Ένα μέτριο αβοκάντο περιέχει περίπου 250 θερμίδες, έτσι μπορεί να είναι μια χρήσιμη προσθήκη στη δίαιτα μιας εγκύου γυναίκας, τόσο από άποψη θρεπτικών ουσιών όσο και θερμίδων.

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Το αβοκάντο περιέχει αντιοξειδωτικές ενώσεις όπως η γλουταθειόνη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από το οξειδωτικό στρες και στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών. Περιέχει ενώσεις που πιστεύεται ότι έχουν αντι-καρκινογόνες ιδιότητες.

Απορρόφηση θρεπτικών συστατικώνc Η συμπερίληψη του αβοκάντο στα γεύματα μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (όπως οι βιταμίνες A, D, E και K) και άλλων θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν σε άλλα τρόφιμα. Η κατανάλωση αβοκάντο βοηθά το σώμα να απορροφά θρεπτικά συστατικά από άλλες φυτικές τροφές. Το σώμα μας δεν αφομοιώνει τα τρόφιμα ανεξάρτητα το ένα από το άλλο.

Μερικές φορές, τα τρόφιμα γίνονται πιο θρεπτικά όταν συνδυάζονται. Για παράδειγμα, οι βιταμίνες D και K απορροφώνται πιο εύκολα από το σώμα όταν συνδυάζονται με λίπη. Είναι λοιπόν καλή ιδέα να συμπεριλάβετε μια πηγή υγιεινών λιπαρών κατά την κατανάλωση λαχανικών, επειδή αυτό αυξάνει την απορρόφηση τους.

Πως να καταναλώσετε το αβοκάντο

Ευελιξία και γεύση: Το αβοκάντο είναι ένα ευέλικτο συστατικό που μπορεί να προστεθεί σε διάφορα πιάτα, όπως σαλάτες, σάντουιτς, smoothies, ακόμη και επιδόρπια. Η κρεμώδης υφή και η ήπια γεύση του το καθιστούν μια νόστιμη προσθήκη σε πολλές συνταγές.

⇒ Μπορείτε να το καταναλώσετε μόνο του, κόβοντας το απλά στη μέση, και τρώγοντας το εσωτερικό με ένα κουτάλι.

⇒ Μπορείτε να το προσθέσετε σε σαλάτες με φύλλα και σπόρους για ένα υγιεινό μεσημεριανό γεύμα.

⇒ Το αβοκάντο χρησιμοποιείται συνήθως σε γκουακαμόλες, ένα γρήγορο, απλό πιάτο που παρασκευάζεται με σάλτσα ντομάτας και καρυκεύματα.

Πως να επιλέξετε αβοκάντο
⇒ Ωριμάζουν καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν επιλέγετε το αβοκάντο, πιέστε το απαλά. Αν η αίσθηση του είναι ελαφρώς απαλή, είναι έτοιμο να καταναλωθεί.

*Τα πολύ μαλακά όμως αβοκάντο καλύτερα να αποφεύγονται, καθώς η σάρκα τους έχει πικρή γεύση.

#Tips
Για να ωριμάσει γρήγορα ένα σκληρό αβοκάντο, τοποθετήστε το δίπλα σε μία μπανάνα για μερικές ημέρες.
Αν σας έχεi απομείνει μισό αβοκάντο, πασπαλίστε το με χυμό λεμονιού, τυλίξτε το με πλαστικό περιτύλιγμα και τοποθετήστε το στο ψυγείο ώστε να διατηρηθεί.

Τι Θα Συμβεί Στο Σώμα Αν Τρώτε 1 Αβοκάντο Την Ημέρα

*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής. Το LifeCity.gr.com  δεν ευθύνεται για οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες από οποιαδήποτε θεραπεία, άσκηση, διατροφή, εφαρμογή φαρμάκων ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια που προκύπτει από την ανάγνωση ή την παρακολούθηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό το άρθρο. Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας – Διατροφής, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή άλλον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Να ζεις, να αγαπάς και να μην ξεχνάς να μαθαίνεις

25 Πανάρχαια θεραπευτικά μέσα που δεν χρησιμοποιούμε πλέον