Διαφημίσεις καλτ, διαφημίσεις κλασικές, διαφημίσεις για να θυμούνται και να κλαίνε οι παλιοί, και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Από τη Λιάνα Κανέλλη και τις μπάμιες, στο γάλα Carnation
Πολλά χρόνια πριν την ιδιωτική τηλεόραση αλλά και στις απαρχές των ιδιωτικών καναλιών, τα τηλεοπτικά σποτάκια που διαφήμιζαν προϊόντα και υπηρεσίες ήταν σύντομα και έδιναν περισσότερο βάση στην ατάκα.
Πολλοί νεότεροι δεν γνωρίζουν καν τη θρυλική διαφήμιση της μπύρας Henninger με την ατάκα “κουτί, τι κουτί”, αλλά και τη θεία Όλγα που ήξερε τα πάντα για τους λεκέδες.
Ένα από τα πρώτα θρυλικά τραγούδια – μηνύματα τηλεοπτικών σποτ ήταν το “Παίξε – τρέξε μικρούλη, γίνε άντρας μικρούλη, άντρας ωραίος, γερός…” από το 1974 και το “γάλα βλάχας εβαπορέ” του οποίου το σλόγκαν ήταν: “μεγαλώνει, μεγαλώνει, μεγαλώνει γερά παιδιά”.
Ιστορικές μορφές ήταν η νοικοκυρά που γύριζε από του Βερόπουλου αλλά και ο ηλικιωμένος μαραγκός του Overlay. Παρακάτω προχωρούμε σε μια ανθολογία με 25 βίντεο που έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα και πλέον, είναι ντοκουμέντα για τον χώρο της ελληνικής διαφήμισης.
01 Γάλα CARNATION
Όλο το μυστικό βρισκόταν στο τσίγκινο κουτάκι και στο μότο της διαφήμισης “την απίστευτη γεύση να πίνεις, άντρας σαν τον Carnation να γίνεις”. Ίσως το μοναδικό γάλα που ήταν πολύ πιο απολαυστικό όταν το έπινες ζεστό, ή τουλάχιστον όχι παγωμένο.
02 Minion
Το 1998 το Μινιόν χρεωκόπησε και το κτήριο αγοράστηκε από την οικογένεια Φάις (Elmec Sports), η οποία είχε φιλοδοξίες να επαναλειτουργήσει το κατάστημα μετά από ανακαίνιση. Η Elmec Sports πουλήθηκε στη συνέχεια στον όμιλο Folli Follie, ο οποίος έχει σοβαρά σχέδια για την επαναλειτουργία του το αργότερο το 2018.
03 Κρασί Κουρτάκη
Το 1895 ο Βασίλης Κουρτάκης (1865-1946) ίδρυσε την προσωπική εταιρεία του στην οδό Κολοκοτρώνη, στο κέντρο της Αθήνας. Το 1905 ξεκίνησε τις οινοπαραγωγικές του δραστηριότητες στο Μαρκόπουλο Μεσογείων. Ο γιος του ιδρυτή, Δημήτρης Κουρτάκης (1908-2005), άρχισε την εμπορία των εμφιαλωμένων κρασιών της εταιρείας και επέκτεινε τη διανομή τους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σήμερα, περισσότερο από έναν αιώνα μετά την ίδρυσή της, η εταιρεία ανήκει εξ ολοκλήρου και διοικείται από την οικογένεια Κουρτάκη, η οποία έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κρασιού. Η τρίτη γενεά εκπροσωπείται από τον εγγονό του ιδρυτή, Βασίλη Κουρτάκη και υπό την διεύθυνσή του εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παραγωγής και εμφιάλωσης οίνων στην Ελλάδα. Το 1992 ξεκίνησε μια πρωτοποριακή συνεργασία με το Γιάννη Καλλιγά, που εξελίχθηκε στην πλήρη ιδιοκτησία των σημάτων Καλλιγά. Το 2000 η εταιρία άλλαξε επωνυμία σε Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Α.Ε. Το 2004 προέβη στην εμπορική σύμπραξη με τον οινοποιό Άγγελο Ρούβαλη και απέκτησε το 50% της εταιρίας Οινοφόρος Α.Ε. Πλέον, η εταιρεία αποτελείται από τρεις διοικητικές υποδιαιρέσεις: Κουρτάκη, Καλλιγά, Οινοφόρος.
04 Τα μακαρόνια Misko και ο Ακάκιος
Ίσως η πιο αγαπημένη διαφήμιση εκείνων που γνώρισαν την ελληνική τηλεόραση πριν έρθουν τα ιδιωτικά κανάλια. Μια εικόνα απλή, από μια Ελλάδα της δεκαετίας του ΄50 ή και του ΄60, τότε που για τα μεγάλα ταξίδια στα ορεινά και μη χωριά και για να κατέβουν οι άνθρωποι στην Χώρα έπαιρναν… το γαϊδουράκι.
05 Henninger μπύρα και τι κουτί
Η ιστορία της μπύρας Henninger ξεκινάει στην Ελλάδα από το 1970, όπου και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η παραγωγή της . Σήμερα αποτελεί μια από τις πιο παλιές μπύρες στη χώρα μας, ενώ υπήρξε και η πρώτη μάρκα μπύρας που λάνσαρε την συσκευασία κουτιού στην ελληνική αγορά.
06 Είναι κεφάτη γυρίζει απ’ του Βερόπουλου
Από πού αλλού θα μπορούσε να γυρίζει μια κεφάτη νοικοκυρά, αν όχι από το φθηνότερο ελληνικό super market, “εκεί που τα ψώνια είναι κέφι”; Το Φεβρουάριο του 2016, οι δραστηριότητες της Βερόπουλος στην Ελλάδα, αποσχίστηκαν από αυτές του εξωτερικού και εξαγοράστηκαν από τη METRO AEBE μετά από έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς.
Έτσι οι δύο ελληνικές αλυσίδες λιανεμπορίου ενώθηκαν σε μία κοινή πορεία ανάπτυξης. Στο πλαίσιο του έργου της ενοποίησης, η METRO AEBE ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει όλες τις θέσεις εργασίας της εξαγορασθείσας εταιρείας και βάσει ενός τριετούς πλάνου επενδύσεων και εκσυγχρονισμού, τα καταστήματα της αλυσίδας Βερόπουλος θα γίνουν My market.
07 Τρέξε , τρέξε μικρούλη
Το συμπυκνωμένο γάλα ΝΟΥΝΟΥ πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1929, μέσω αντιπροσώπου και γρήγορα έγινε συνώνυμο του γάλακτος για παιδιά. Στη δεκαετία του 80, η γκάμα προϊόντων ΝΟΥΝΟΥ επεκτάθηκε με το συμπυκνωμένο γάλα ΝΟΥΝΟΥ Light και τις μερίδες γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ. Στη δεκαετία του 90 εισήλθε στην αγορά με τα εμπλουτισμένα συμπυκνωμένα γάλατα για βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας, Νoulac και NOYNOY kid.
08 Η Θεία Όλγα ξέρει
Η θεία Όλγα δεν ήταν μια συνηθισμένη νοικοκυρά των απορρυπαντικών. Στο πρόσωπό της συμπύκνωνε τη γιαγιά, τη θεία και τη μητέρα. Είχε περάσει καταστροφές, πολέμους, κατοχές αλλά έβγαινε πάντα ασπροπρόσωπη. Η πείρα της ήταν η καλύτερη σύσταση και το τραγουδάκι συνηγορούσε “η θεία Όλγα ξέρει, η θεία Όλγα ξέρει”.
09 Είμαι ο ΠΙ-ΜΙ με την πιο φθηνή δραχμή
Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990 τα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος λειτουργούσαν ως Όμιλος Prisunic-Μαρινόπουλος, σε συνεργασία μέχρι το 1997 που έκλεισε η γαλλική αλυσίδα Όμιλος Prisunic. Η μασκότ ονομαζόταν ΠιΜί και ήταν σε όλα τα προϊόντα χαμηλής τιμής.
Τα τελευταία χρόνια η εταιρία δεν πληρωνε τους προμηθευτές της με αποτέλεσμα από τον Ιούλιο του 2015 να ξεκινήσουν προβλήματα με τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων. Τα προβλήματα αυτά σοβάρεψαν στα τέλη Αυγούστου του 2015 με σημαντική πλέον έλλειψη προϊόντων απο τα καταστήματα. Αποκορύφωμα αυτής της κρίσης ήταν η διακοπή της μισθοδοσίας από την εταιρεία, των εργαζομένων. Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι τζίροι και η εταιρία να οδηγηθεί στις 28 Ιουνίου 2016 να καταθέσει αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 για να προστατεφθει απο τους προμηθευτές της. Το δικαστήριο που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλιου ενέκρινε προσωρινά την προστασια απο τους προμηθευτές της, ενώ ορίστηκε νέο δικαστήριο στις 29 Σεπτεμβρίου για την τελική υπαγωγή στο άρθρο 99, για να υπάρξουν κινήσεις για την σωτηρία της εταιρείας. Μέχρι και σήμερα τα καταστήματα της εταιρείας λειτουργουν κανονικά, εκτός απο μερικά τα οποία έχουν κλείσει λόγω χρεών προς τους ενοικιαστές των κτηρίων στα οποία στεγάζονταν.
10 ΟΥΖΟ 12
Πήρε το όνομά του το 1880 στο αποστακτήριο του Καλογιάννη στην Κωνσταντινούπολη από το περίφημο βαρέλι με τον αριθμό “12”.
Το ούζο σε εκείνο το βαρέλι έγινε περιζήτητο για την πλούσια γεύση και το ντελικάτο άρωμά του. Από το ξεκίνημά του στην Κωνσταντινούπολη το 1880 μέχρι σήμερα, κρατάει την ίδια γεύση, πάντα πιστό στην αρχική του συνταγή.
11 Πατίστας Καλλυντικά
Το 1915 στο κέντρο της Αθήνας, κάτω απ’ την Ακρόπολη, άνοιξε ένα κατάστημα, το όνομα του οποίου έμεινε στη συνείδηση όλων όσων είδαν έστω και μια φορά στη ζωή τους την παραπάνω διαφήμιση.
Το κατάστημα ΠΑΤΙΣΤΑΣ βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο που ξεκίνησε την πορεία του, 100 χρόνια πριν, στην οδό Ευριπίδου 4.
12 Pronto Γυαλιστικό
Διαφήμιση από το μακρινό 1978. Φυσικά, το Pronto υπάρχει ακόμα.
13 OVERLAY. Είναι τόσο απλό
Ένας μπαρουτοκαπνισμένος μαραγκός στη δύση της επαγγελματικής του καριέρας κάνει σωστή δουλειά γυαλίζοντας τα έπιπλα μόνο με “Overlay”.
14 Serenata, πάνω κάτω σοκολάτα
Πάνω – Κάτω σοκολάτα
Να ποιά είναι η Σερενάτα
Μεσ’ τη γλύκα, μεσ’ τη γεύση
Δάγκωσε θα σε μαγέψει
Σερενάτα του σχολείου – Και του πανεπιστημίου
Σερενάτα δαγκωσιάρα – Είναι απ’ τον Μπίλυ και την Σάρα
Σερενάτα των γηπέδων – Ενηλίκων μα και παίδων
Σερενάτα εργασίας, ξαπλωτής, ορθοστασίας
Σερενάτα επιστημών, σερενάτα των τεχνών
Σερενάτα της κλάσης, της τάξης, του ονείρου, των δύο
του ενός, του μηνός,
Του Νίκου του ανηλίκου, της πίστας, της νύστας,
της ωραίας, της παρέας, της ομάδος
Σερενάτα και πάσης Ελλάδος.
15 Η Amanda Lear και η Amstel
Η παλιά διαφήμιση της Άμστελ με την αισθαντική φωνή της Amanda Lear, που την έκανε γνωστή σε όλη Ελλάδα.
16 Χύτρες ταχύτητος Fissler
Και κάπως έτσι οι χύτρες ταχύτητας έγιναν μόδα στην Ελλάδα. Με τη Γερμανίδα που μιλούσε σπαστά ελληνικά.
17 KOLYNOS που προκαλεί
Ήταν η μάρκα της πρώτης οδοντόκρεμας που κυκλοφόρησε ευρέως στην ελληνική αγορά, και επίσης του πρώτου προϊόντος σε συσκευασία σωληνάριου που κυκλοφόρησε ευρέως στην χώρα μας.
18 Soupline για περισσότερη απαλότητα
“Τα έχω πλύνει με Soupline και γι’ αυτό… τα ξεχωρίζω με κλειστά μάτια”. Ατάκα που άφησε εποχή.
19 Η Λιάνα Κανέλλη και το Froza 5
Όταν η Λιάνα Κανέλλη διαφήμιζε λαχανικά και κατεψυγμένες μπάμιες. Ναι, σωστά διαβάσατε.
20 Ράδιο Κορασίδη, όνομα και εξυπηρέτηση
Στις περασμένες δεκαετίες ήταν το αντίπαλο δέος απέναντι στον Κωτσόβολο. Αν και είχε το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο πανελλαδικά η κακή διαχείριση τον οδήγησε σε πτώχευση στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, πολύ πριν την ύφεση. Στην συνέχεια έγινε προσπάθεια επιστροφής καθώς το σήμα εξαγοράστηκε σε δεύτερη φάση από την ΜΙG του Ανδρέα Βγενόπουλου το 2008 όμως το εγχείρημα δεν κράτησε ούτε δύο χρόνια.
21 LILA PAUSE
Ο Παύλος Κοντογιαννίδης ντυμένος με ένα δερμάτινο και με ύφος τρανού γόη εκδήλωσε σε αυτό το διαφημιστικό σποτ την ερωτική σχέση του κοινού με τη LILA PAUSE.
22 Φουντούνια με Χάρρυ Κλυνν
Ο Χάρρυ Κλυνν , σε μια απολαυστική διαφήμιση στη δεκαετία του 90, με τα φουντούνια. Όλο το υποκριτικό του ταλέντο ξεδιπλώνεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
23 Κουκουρούκου μόνο
Τα παιδιά των ’80s αλλά και των ’90s κατασπάραζαν δύο-δύο τις Κουκουρούκου, για να βρουν τα αυτοκόλλητα στο πίσω μέρος και να συμπληρώσουν τα άλμπουμ τους.
24 Amita πορτοκάλι
Η Amita, ο πρώτος ελληνικός συσκευασμένος φυσικός χυμός, λανσαρίστηκε για πρώτη φορά το 1983. Αυτή είναι μία από τις θρυλικές της διαφημίσεις από το 1992 που σε έκανε να θες να φας ολόκληρα πορτοκάλια.
25 Nesquik Φραπέ
Το πρώτο προϊόν Νεσκουίκ που κυκλοφόρησε ήταν η σκόνη κακάο για ανάμειξη με γάλα, η οποία δημιουργήθηκε στις Η.Π.Α. το 1948 και πρωτοπαρουσιάστηκε με το όνομα “Nestlé Quik”. Τη δεκαετία του 1950 εισάγεται στην Ευρώπη με το όνομα “Nesquik”. Το 1999 η ονομασία του προϊόντος άλλαξε και στις χώρες που χρησιμοποιούσαν το όνομα “Nestlé Quik” (όπως Η.Π.Α. και Αυστραλία) στην διεθνή πλέον ονομασία “Nesquik”.
Στην Ελλάδα, όπου δημιουργήθηκε ο καφές φραπέ, από τον Νεσκαφέ της Νεστλέ, το Νεσκουίκ λανσαρίστηκε και ως σκόνη για ανάμειξη με κρύο γάλα και χτύπημα σε σέικερ, με την ονομασία Νεσκουίκ Φραπέ.
Και ποιος δεν θυμάται τη διαφήμιση με τους χαρακτηριστικούς της στίχους:
Βάζω στο σέικερ του Κουίκι/ Γάλα και δυο κουταλιές Νεσκουίκ/ Χτυπάω το σέικερ και με λαχτάρα/ απολαμβάνω Νεσκουικ Φραπέ/ Νεσκουικ Φραπέ… / η γεύση που ζητάμε και προτιμάμε/ Ξεδιψάμε με Νεσκουίκ Φραπέ/ Νεσκουίκ Φραπέ.
Originally posted 2016-12-16 02:47:51.
GIPHY App Key not set. Please check settings