Ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου μελέτησαν το θέμα και όπως γράφουν στη δημοσίευση της δουλειάς τους “αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, το φως δεν προσελκύει τα έντομα. Αυτό που κάνει είναι να διαταράσσει τις ικανότητες πλοήγησης τους”.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν κάμερες λήψης κίνησης υψηλής ανάλυσης και στερεογραφική εγγραφή βίντεο, ώστε να κατασκευάσουν τρισδιάστατα μοντέλα πτήσης εντόμων γύρω από τεχνητές πηγές φωτός στο εργαστήριο.
Διαπιστώθηκε πως αυτό που κάνουν τα έντομα είναι να γυρίζουν την πλάτη τους στην πηγή φωτός, στην πρώτη επαφή και να δημιουργούν μονοπάτια πτήσης κάθετα προς αυτήν.
Τα έντομα ελκύονται από τις λάμπες γιατί αντιλαμβάνονται το φως τους ως μια φυσική πηγή ενέργειας. Η φυσική τους κίνηση είναι να κινούνται προς το φως του ήλιου ή του φεγγαριού, καθώς τα χρησιμοποιούν για την πλοήγησή τους και τον εντοπισμό τροφής.
Η λάμπα εκπέμπει φως σε μια πολύ μεγαλύτερη ένταση από αυτήν που εκπέμπεται από τον ήλιο ή το φεγγάρι, και αυτό μπορεί να μπερδέψει τα έντομα. Επιπλέον, ορισμένοι τύποι λαμπτήρων, όπως οι υπεριώδεις λαμπτήρες, εκπέμπουν μια μεγαλύτερη ποσότητα υπεριώδους φωτός, η οποία είναι επίσης ελκυστική για ορισμένα έντομα.
Επιπλέον, η θερμότητα που εκπέμπεται από τη λάμπα μπορεί επίσης να είναι ελκυστική για ορισμένα έντομα, όπως οι μύγες, οι οποίες επιζητούν ζεστασιά και προτιμούν να καθίσουν σε ζεστές επιφάνειες.
“Η εξήγηση για αυτό το φαινόμενο είναι ότι ‘μπερδεύονται’ και αντιμετωπίζουν τις πηγές φωτός μας ως μια φυσική πηγή. Αυτή τα βοηθά να καθορίσουν τον ορίζοντα και τη θέση τους σε σχέση με το εδάφους, προκειμένου να διατηρήσουν την κατεύθυνση της πτήσης και να την ελέγξουν.
Το πλήθος των τεχνητών φώτων που ενεργοποιούμε οι άνθρωποι προκαλεί πραγματική σύγχυση στην πλοήγηση των εντόμων και στην πραγματικότητα παγιδεύονται σε μια διαδρομή πτήσης γύρω από τον λαμπτήρα, χωρίς να μπορούν να ξεφύγουν από αυτόν.
Αυτό συμβαίνει γιατί η αντίληψή τους για το διάστημα διαταράσσεται”.
Originally posted 2023-04-29 18:41:43.
GIPHY App Key not set. Please check settings