Αμύθητη περιουσία αλλά χρυσή καρδιά : Ο δισεκατομμυριούχος που δώρισε 8 δισ. σε φτωχούς και έμεινε απένταρος

Ο Τσακ Φίνι, Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και συνιδρυτής της αλυσίδας λιανικής Duty Free Shoppers Τσαρλς «Τσακ» Φίνι, δώρησε όλη την τεράστια περιουσία του σε φτωχούς και έμεινε χωρίς χρήματα.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, που ακολουθούσε έναν λιτό κι απέριττο τρόπο ζωής, πριν από τέσσερις δεκαετίες, δεσμεύτηκε να χαρίσει σχεδόν όλη την περιουσία του, πριν κλείσει τα μάτια του, υπόσχεση που υλοποίησε, δωρίζοντας το τεράστιο ποσό των οκτώ δισ. δολαρίων σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, μέσω του ιδρύματος του, Atlantic Philanthropies, με αποτέλεσμα να μείνει σχεδόν απένταρος, για τα δεδομένα του.

Ο 89χρονος ίδρυσε το 1960, μαζί με τον Ρόμπερτ Μίλερ, την αλυσίδα καταστημάτων λιανικής “Duty Free Shoppers”, που έχει στο μεταξύ κατακτήσει τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του πλανήτη και συνεχίζει να καταγράφει τεράστια επιτυχία.

Ωστόσο, ο Ιρλανδο-Αμερικανός επιχειρηματίας προτιμούσε πάντα να ζει με απλότητα και «λιτότητα», σύμφωνα και το περιοδικό Forbes, στο πορτρέτο που του αφιερώνει.

 

Πλούσιο το φιλανθρωπικό έργο του Τσακ Φίνι
«Μάθαμε πολλά. Θα κάναμε κάποια πράγματα διαφορετικά, αλλά είμαι πολύ ικανοποιημένος. Νιώθω πολύ καλά που το είδα να ολοκληρώνεται. Ευχαριστώ όλους όσους συμμετείχαν σε αυτό το ταξίδι. Και για όσους αναρωτιούνται για το Giving While Living: Δοκιμάστε το, θα σας αρέσει», υπογράμμισε ο Τσακ Φίνι στο Forbes.

«(…) Το 2012, υπολόγιζε ότι είχε βάλει στην άκρη κάπου δύο εκατ. δολάρια για τη σύνταξη του ίδιου και της γυναίκας του. Με άλλα λόγια είχε δωρίσει 375.000% περισσότερα χρήματα από την τρέχουσα περιουσία του.

Και τα χάρισε ανώνυμα. Ενώ πολλοί ζάπλουτοι φιλάνθρωποι στρατολογούν στρατιά υπευθύνων δημοσίων σχέσεων για να διασαλπίσουν τις δωρεές τους, ο Φίνι κατέβαλλε μεγάλες προσπάθειες για να αποκρύπτει τις δικές του.

Και λόγω της μυστικής, παγκόσμιας φιλανθρωπικής του εκστρατείας το Forbes τον βάφτισε “Τζέιμς Μποντ της Φιλανθρωπίας”», επισημαίνει στο αφιέρωμά του για τον Τσακ Φίνι, ο δημοσιογράφος του περιοδικού, Στίβεν Μπερτόνι.

Και καταλήγει «Αλλά ο Φίνι έγινε ξανά ένας κοινός θνητός. Ο άνθρωπος που συγκέντρωσε περιουσία πουλώντας είδη πολυτελείας σε τουρίστες και αργότερα δημιούργησε την εταιρεία ιδιωτικών επιχειρηματικών κεφαλαίων General Atlantic, ζει πλέον σ’ ένα διαμέρισμα στο Σαν Φρανσίσκο, η λιτότητα του οποίου παραπέμπει σε δωμάτιο πρωτοετούς φοιτητή σε κοιτώνα.

Όταν τον επισκέφθηκα πριν από λίγα χρόνια, στους τοίχους κρέμονταν φωτογραφίες φίλων και συγγενών τυπωμένες σε εκτυπωτή inkjet πάνω από ένα απλό ξύλινο τραπέζι.

Στο τραπέζι βρισκόταν μια μικρή τιμητική πλακέτα που ανέφερε: “Συγχαρητήρια στον Τσακ Φίνι για τις φιλανθρωπικές δωρεές των οκτώ δισ. δολαρίων».

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.