Συνήθως στον καφέ οι περισσότεροι μιλούν για τα προβλήματα της καθημερινότητας, για τη δουλειά τους, τα οικονομικά, τους έρωτες. Στα death cafe, όμως, το αντικείμενο συζήτησης είναι λίγο διαφορετικό…
Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, σε διάφορα μέρη του κόσμου πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις με την ονομασία “death cafe”, στις οποίες οι άνθρωποι συνευρίσκονται για να μιλήσουν για το τέλος της ζωής, πίνοντας καφέ και τρώγοντας κέικ. Απ’ ό,τι φαίνεται, τα cafe αυτά δίνουν την ευκαιρία στους περισσότερους να μιλήσουν πιο ανοιχτά για ένα θέμα που οι περισσότεροι αποφεύγουμε: το θάνατο.
Βασισμένο σε ένα σουηδικό μοντέλο, το πρώτο death cafe άνοιξε στο Λονδίνο το 2011 ο ψυχοθεραπευτής Jon Underwood με τη μητέρα του στο ίδιο του το σπίτι, ο οποίος, όπως εξήγησε, θέλησε να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μιλήσουν για το θάνατο σε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον. Κι αυτό, όχι γιατί έχει κάποιο πάθος με μακάβρια πράγματα, αλλά γιατί κρίνει σημαντικό ο κόσμος να συζητήσει, να ανοιχτεί και να συμβιβαστεί με την ιδέα του ότι όλοι κάποια μέρα θα σταματήσουμε να υπάρχουμε.
Η ιδέα φαίνεται πως ενθουσίασε τον κόσμο και αποδείχτηκε μεγάλη επιτυχία, οδηγώντας σε συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον και δημιουργία διαφόρων event τόσο σε άλλα cafe, όσο σε σπίτια και νεκροταφεία.
Έκτοτε, ο Jon και η Sue φτιάχνουν οδηγό με death cafe με μέρη που φιλοξενούν τους ανθρώπους όσους θέλουν να μιλήσουν για το θάνατο.
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο μια σειρά death cafe σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ κάτι ανάλογο γίνεται και στην Ιρλανδία. Στην Ελλάδα έχει πραγματοποιηθεί στην Κρήτη στο παρελθόν, ενώ η κίνηση κάνει θραύση σε όλη την Ευρώπη, τη βόρεια Αμερική και διάφορα άλλα μέρη του κόσμου.
Αν νιώσετε κι εσείς την ανάγκη να συμμετάσχετε σε κάτι τέτοιο, έχετε το νου σας στον παγκόσμιο χάρτη του deathcafe.com, έτσι ώστε όταν και αν έρθει και στα μέρη μας, να μην το χάσετε.
Via
Originally posted 2015-07-05 12:24:26.
GIPHY App Key not set. Please check settings