Οι επιστήμονες λένε πως βρήκαν αποδείξεις ότι οι αρχαίοι άνθρωποι ξεκίνησαν να φιλιούνται περίπου πριν από 4.500 χρόνια, δηλαδή 1.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.
Αρχαίος πηλός, που ανακαλύφθηκε σε μέρη του σημερινού Ιράκ και Συρίας, υποδηλώνει ότι το φιλί μεταξύ των ανθρώπων ήταν μια πρακτική που συναντούμε στις πρώιμες μεσοποταμιακές κοινωνίες και μπορεί ακόμα να έχει συμβάλει στη διάδοση των αφθών της εποχής.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης πιστεύουν ότι το φιλί ήταν κοινό σε πολλούς πολιτισμούς και δεν ξεκίνησε από μια συγκεκριμένη περιοχή.
Αυτό αντιτίθεται σε μια προηγούμενη υπόθεση που αναφέρει πως οι πρώτες αποδείξεις του φιλιού προήλθαν από μια συγκεκριμένη περιοχή της νότιας Ασίας πριν από 3.500 χρόνια.
Οι αποδείξεις προέρχονται μέσα από πήλινες επιγραφές που είναι γραμμένες σε ένα κυνειδορμικό γραπτό, ένα είδος γραφής που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι πολιτισμοί στην αρχαία Μεσοποταμία μεταξύ των ποταμών Ευφράτη και Τίγρη, στη σημερινή Ιράκ και Συρία.
Μία από τις επιγραφές αυτές απεικονίζει μια σκηνή από το 1800 π.Χ., η οποία φαίνεται να δείχνει τα χείλη ενός ζευγαριού να ακουμπούνε μεταξύ τους.
Ο δρ. Τροέλς Πανκ Άρμπολ, ειδικός στην ιστορία της ιατρικής στη Μεσοποταμία στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, δήλωσε: “Χιλιάδες από αυτές τις πήλινες επιγραφές έχουν επιζήσει μέχρι σήμερα και περιέχουν σαφή παραδείγματα που δείχνουν πως το φιλί θεωρούνταν μέρος της ρομαντικής επικοινωνίας στα αρχαία χρόνια.
“Επομένως, το φιλί δεν πρέπει να θεωρείται σαν έθιμο που προήλθε αποκλειστικά από μια μόνο περιοχή και διαδόθηκε από εκεί, αλλά φαίνεται ότι πολλοοί αρχαίοι πολιτισμοί γνώριζαν την πρακτική αυτή χιλιάδες χρόνια πριν.”
Μελέτες σε χιμπαντζήδες που είναι οι πλησιέστεροι συγγενείς του ανθρώπου, έχουν δείξει ότι γνωρίζουν από φιλιά.
Αυτό υποδηλώνει ότι η πρακτική του φιλιού είναι ένα θεμελιώδες πρότυπο συμπεριφοράς των ανθρώπων και εξηγεί το συναντούμε σε διάφορους πολιτισμούς, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Οι ερευνητές επίσης αναφέρουν ότι το φιλί μπορεί να έχει βοηθήσει τυχαία στη διάδοση ιών όπως το ιός απλού έρπητα 1 (HSV-1), που προκαλεί αφθες.