Εβραϊκή Βίβλος 1.100 ετών αγοράστηκε σε τιμή ρεκόρ 38,1 εκατομμυρίων δολαρίων

Η εβραϊκή Βίβλος, γνωστή ως «Codex Sassoon», γράφτηκε γύρω στο έτος 900 και αγοράστηκε σε δημοπρασία έναντι ποσού ρεκόρ 38,1 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μια εβραϊκή Βίβλος χιλιετίας (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Nir Elias), η παλαιότερη γνωστή και σχεδόν πλήρης Βίβλος, αγοράστηκε σε δημοπρασία σήμερα στη Νέα Υόρκη έναντι του ποσού ρεκόρ των 38,1 εκατομμυρίων δολαρίων και θα προσφερθεί στο Μουσείο Εβραϊκού Λαού στο Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε ο οίκος Sotheby’s.

Ρεκόρ για χειρόγραφο βιβλίο
Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει ένα ρεκόρ για χειρόγραφο βιβλίο. Το βιβλίο που είναι γνωστό ως «Codex Sassoon», και πήρε τ’ όνομά του από τον πασίγνωστο ιδιοκτήτη του, τον Ντέιβιντ Σόλομον Σασούν (πέθανε το 1942), αγοράστηκε από τον πρώην πρεσβευτή και αμερικανό φιλάνθρωπο Αλφρεντ Μόουζες και την οικογένειά του, «προς όφελος των Αμερικανών Φίλων του ANU- Μουσείου Εβραϊκού Λαού και δωρήθηκε» σ’ αυτό, αναφέρει στο δελτίο Τύπου ο οίκος Sotheby’s, που πραγματοποίησε την πώληση.

Η Βίβλος, η οποία φέρεται να χρονολογείται από τον 10ο αιώνα μ.Χ. ή ακόμα και από τα τέλη του 9ου αιώνα, είχε εκτεθεί πριν την πώληση σ’ αυτό το μουσείο που βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με τον Σόθμπις, «το σφυρί έπεσε έπειτα από μια μάχη τεσσάρων λεπτών μεταξύ δύο αποφασιστικών αγοραστών».

Αυτός ο κώδικας της Sassoon, σε εμφανώς εξαιρετική κατάσταση και από τον οποίο λείπουν μόνο λίγες σελίδες, ενώνει 24 βιβλία της Εβραϊκής Βίβλου τα οποία προέρχονται από τους περίφημους κυλίνδρους των Χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας που χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα π.Χ.

«Γράφτηκε γύρω στο έτος 900»
«Αυτή η Βίβλος γράφτηκε γύρω στο έτος 900, στο Ισραήλ ή τη Συρία», είχε εξηγήσει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σάρον Μιντς, ειδική στα κείμενα του Ιουδαϊσμού στον οίκο Sotheby’s.

Μια απόδειξη πώλησης δείχνει ότι η Βίβλος πουλήθηκε το έτος 1000 και φυλάχτηκε στη συναγωγή της Μακισίν στη βορειοανατολική Συρία έως το έτος 1400 περίπου.

«Το χειρόγραφο εξαφανίζεται στη συνέχεια για περίπου 500 χρόνια και επανεμφανίζεται το 1929 όταν διατέθηκε προς πώληση στον Ντέιβιντ Σόλομον Σασούν, έναν από τους μεγαλύτερους συλλέκτες εβραϊκών χειρογράφων», σύμφωνα με τη Σάρον Μιντς.

Πηγή

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.