Γερμανία: Βρέθηκε σπάνιο σπαθί 3.000 ετών – Λάμπει ακόμα (Εικόνες)

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα οκταγωνικό ξίφος που χρονολογείται πριν από από 3.000 χρόνια σε μια τοποθεσία ταφής στο κρατίδιο της Βαυαρίας, στη νότια Γερμανία.

Το ξίφος είναι τόσο καλά διατηρημένο που εξακολουθεί να λάμπει, σύμφωνα με δήλωση της κρατικής υπηρεσίας της Βαυαρίας για τη Συντήρηση Μνημείων.

Ανακαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα σε μια τοποθεσία στο Donau-Ries και οι ερευνητές πιστεύουν ότι αφέθηκε στον τάφο ως δώρο.

Το ξίφος χρονολογείται στα τέλη του 14ου αιώνα π.Χ., στη Μέση Εποχή του Χαλκού. Ένα σπαθί σαν αυτό, με οκταγωνική λαβή φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από μπρούντζο, είναι ένα σπάνιο εύρημα, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

«Το ξίφος και η ταφή πρέπει ακόμη να εξεταστούν, ώστε οι αρχαιολόγοι να μπορέσουν να εκτιμήσουν την ανασκαφή με μεγαλύτερη ακρίβεια», δήλωσε ο καθηγητής Mathias Pfeil, Επικεφαλής του Κρατικού Γραφείου της Βαυαρίας για τη Συντήρηση Μνημείων.

«Η κατάσταση διατήρησης είναι εξαιρετική! Ένα εύρημα όπως αυτό είναι πολύ σπάνιο», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το σπαθί ήταν ένα πραγματικό όπλο. «Το κέντρο βάρους στο μπροστινό μέρος της λεπίδας δείχνει ότι ήταν ισορροπημένο κυρίως για κοπή», αναφέρει η δήλωση.

Αφέθηκε σε έναν τάφο που περιείχε τα λείψανα τριών ανθρώπων – ενός άνδρα, μιας γυναίκας και ενός νεαρού – που θάφτηκαν λίγο μετά το άλλο, προσθέτει η δήλωση. Δεν είναι σαφές ποια ήταν η σχέση τους, αλλά θάφτηκαν με μια πλούσια σειρά από ταφικά αντικείμενα.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.