Η ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης σε 20 λεπτά

Σε αφήγηση του πρωταγωνιστή του Succession, Brian Cox

ΑΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΒΑΤΖΙΚΛΗΣ
Η αρχαιότητα είναι το θέμα δύο βίντεο που αφηγήθηκε ο Cox, λίγο πριν την πρεμιέρα του Succession, για το κανάλι Arzamas στο Youtube. Το “Ancient Greece in 18 Minutes” και το “Ancient Rome in 20 Minutes” αποδίδουν ακριβώς αυτό που υπόσχονται οι τίτλοι τους, σύντομες αλλά ξεκάθαρες και καλά ενημερωμένες παρουσιάσεις των πολιτισμών που θεωρούνται η βάση του σημερινού δυτικού πολιτισμού, γράφει το openculture.

Φυσικά, δεν υπήρχαν ενιαίες, πολιτικές ή γεωγραφικές οντότητες που ονομάζονταν «Αρχαία Ελλάδα» και «Αρχαία Ρώμη». Τα ονόματα αυτά αναφέρονται σε μεγάλες περιοχές του κόσμου στις οποίες οι πόλεις-κράτη αναδύθηκαν και κατέρρευσαν σε μια περίοδο αιώνων.

Στο τέλος του βίντεο για την Αρχαία Ελλάδα, ο Cox μιλάει για τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, «η οποία επέκτεινε τη ζωή του ελληνικού πολιτισμού για άλλα χίλια χρόνια — αφήνοντάς μας, μεταξύ άλλων, το ρωσικό αλφάβητο». Πολλές χώρες έχουν κληρονομήσει στοιχεία του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού, και πολλοί συμφωνούν με την παρατήρηση του Cox ότι «αν ένας αρχαίος Έλληνας έβλεπε τη σύγχρονη δημοκρατία, θα έλεγε μόνο μια λέξη: ολιγαρχία»

ΠΗΓΗ

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.