in

Η πιο όμορφη παραλία της Μήλου: Δεν είναι το Σαρακήνικο – Το κρυμμένο “στολίδι” με τα τρία σπήλαια και τα τιρκουάζ νερά

Η Μήλος, τοποθετημένη στο νοτιοδυτικότερο άκρο των Κυκλάδων, ξεχωρίζει ως ένα από τα ομορφότερα ελληνικά νησιά. Η μοναδική ομορφιά του τοπίου της οφείλεται στη γεωλογική ιδιομορφία και ηφαιστειακή προέλευση του νησιού. Αξιοσημείωτη είναι η πληθώρα των παραλιών της Μήλου, οι οποίες αγγίζουν τον αριθμό των 75 και θεωρούνται από τις ωραιότερες στην μεσογειακή περιοχή.

Ενώ η δημοσιότητα εστιάζει σε διάσημες παραλίες της Μήλου, όπως το Σαρακήνικο ή η Φυριπλάκα, ίσως η πιο ξεχωριστή παραλία του νησιού είναι ο Παπάφραγκας. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο κολπίσκο με μικρή αμμουδιά, σπήλαια, τιρκουάζ νερά και απόκοσμα βράχια, που συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο.

Ο Παπάφραγκας αποτελεί ένα μικρό θαύμα της φύσης στη Μήλο, που μαγεύει τους επισκέπτες του νησιού. Είτε για κολύμπι στην μικρή παραλία, είτε για επίσκεψη στον ιστορικό χώρο της Φυλακωπής που βρίσκεται δίπλα, είτε για συνδυασμό των δύο, ο Παπάφραγκας είναι μια παραλία που αξίζει να επισκεφθείτε.

Μήλος: Η πιο μαγευτική παραλία του νησιού
Η πρόσβαση δεν είναι εύκολη, ωστόσο πολλοί επιλέγουν να σταματήσουν έστω και για να θαυμάσουν ή να φωτογραφήσουν την ιδιαίτερη ομορφιά της ακτής.

Συχνά αναφέρεται ως “η σπηλιά του Παπάφραγκα”, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για κάτι παραπάνω από μια σπηλιά. Σύμφωνα με την παράδοση, η ονομασία οφείλεται στον τελευταίο Καθολικό παπά της Μήλου, ο οποίος χρησιμοποιούσε τον όρμο ως καταφύγιο για τη βάρκα του, εκμεταλλευόμενος την φυσική του προστασία.

Αδιαμφισβήτητα, το τοπίο του Παπάφραγκα αποτελεί το κύριο αξιοθέατο, προκαλώντας δέος στους επισκέπτες της Μήλου.Χάρη στη διάβρωση των απόκρημνων, γκριζόλευκων βράχων από τον άνεμο και τη θάλασσα, η φύση δημιούργησε ένα μοναδικό τοπίο που θυμίζει σεληνιακό τοπίο με νερό. Μάλιστα τα χρόνια των πειρατών, η συγκεκριμένη παραλία ήταν το κρυσφήγετο τους.

Ο Παπάφραγκας διαμορφώνεται ως ένας κολπίσκος με στενές λωρίδες ξηράς και ανοίγματα στους απόκρημνους βράχους. Δύο μεγάλες σπηλιές δεσπόζουν πάνω στην ακτή, ενώ μια τρίτη, θαλάσσια σπηλιά, προσβάσιμη μόνο με κολύμπι, δημιουργεί την αίσθηση “πισίνας”. Τα νερά είναι βαθιά και τιρκουάζ, προσδίδοντας στο τοπίο εξωπραγματική ομορφιά.

Δίπλα στον Παπάφραγκα, υπάρχει ένας μικρός, κλειστός και προστατευμένος κολπίσκος με μια λιλιπούτεια αμμουδιά, ονόματι Κάπρος. Πολλοί την μπερδεύουν στον Παπάφραγκα, επειδή είναι δίπλα.

Μήλος: Οδηγίες για την επίσκεψη σας στην παραλία Παπάφραγκα
Λόγω της δημοφιλίας του, ο Παπάφραγκας δέχεται πλήθος επισκεπτών, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η αμμουδιά του είναι περιορισμένη, με έκταση περίπου 5 μέτρα, όμως οι δύο μεγάλες σπηλιές (που διασυνδέονται) προσφέρουν επιπλέον χώρο, όμως να έχετε στο νου σας πως μπορεί να μην βρείτε χώρο για να βάλετε την πετσέτα σας.

Κατά τον Αύγουστο, όταν πνέουν βόρειοι άνεμοι, ο Παπάφραγκας, όπως και οι υπόλοιπες βόρειες ακτές της Μήλου, επηρεάζεται από έντονα κύματα. Για αυτό χρειάζεται προσοχή κατά την κολύμβηση, προς αποφυγή παρασύρσης προς τα ανοιχτά.

Η πρόσβαση στην παραλία πραγματοποιείται μέσω ενός σκαλισμένου και στενού μονοπατιού στα βράχια. Η κατάβαση παρουσιάζει δυσκολίες και απαιτεί προσοχή. Συνιστάται η αποφυγή σαγιονάρων ενώ επιβάλεται να φορέσετε αθλητικά παπούτσια, επειδή θα κουβαλέτε και τις τσάντες με τις πετσέτες, καθώς η παραλία δεν διαθέτει καμία οργάνωση. Ανάλογη προσοχή οφείλεται να τηρηθεί και κατά την ανάβαση.

Στο τέλος του βράχου υπάρχουν σκαλιά λαξευμένα πάνω σε αυτό, τα οποία οδηγούν ακριβώς μπροστά από το στόμιο μίας σπηλιάς, πάνω στην αμμουδιά και δίπλα στην θάλασσα. Κατά την κάθοδο, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από λουόμενους για να τους “πεταξετε” τσάντες ή άλλα αντικείμενα – αποτελεί συνηθισμένη πρακτική για όσους επισκέπτονται τον Παπάφραγκα.

What do you think?

Written by admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Εκατομμύρια νεκροί, κανένα μέτρο: Η άγνωστη πανδημία 52 χρόνια πριν που οδήγησε στο θάνατο 4.000.000 ανθρώπους

Την Κουτσελίνη «περιποιήθηκε» ο Αντίνοος Αλμπάνης: «Ζήνα μου, τα χρόνια που σπούδαζες υπήρχε μόνο η μπομπότα»