Για την υγεία και τη σχολική επιτυχία των παιδιών είναι αρκετά σημαντικά η τακτική σωματική άσκηση και ο αθλητισμός. Σε μια εποχή που δραστηριότητες όπως το διάβασμα, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα βιντεοπαιχνίδια και η τηλεόραση καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος από το χρόνο των παιδιών η σωματική άσκηση είναι απαραίτητη. Είναι υπεύθυνη για τη σωστή ανάπτυξη και σε πολλές περιπτώσεις προφυλάσσει από την παιδική παχυσαρκία.
Ένα παιδί θα πρέπει να εξασφαλίζει την ημέρα περίπου 60 λεπτά άσκησης. Η ένταση που συστήνεται από τους ειδικούς είναι μέτρια, δηλαδή πρέπει να προκαλεί μέτριο λαχάνιασμα ή εφίδρωση. Το είδος της άσκησης καθορίζεται και από τις προτιμήσεις του παιδιού, εκτός από τις ανάγκες του.
Τα οφέλη όμως της άσκησης δεν περιορίζονται μόνο στη βελτιστοποίηση της σωματικής υγείας των παιδιών αλλά περιλαμβάνουν ψυχικά και κοινωνικά οφέλη. Παρακάτω αναλύονται τα οφέλη της άσκησης.
Η άσκηση βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν ένα υγιές μυοσκελετικό σύστημα. Μέσω της άσκησης δυναμώνουν σημαντικά τα οστά, οι μύες και οι αρθρώσεις τους.
Παράλληλα με την ενδυνάμωση του σκελετικού και του μυϊκού συστήματος, η άσκηση βοηθάει στην ενδυνάμωση και του καρδιαγγειακού συστήματος. Ουσιαστικά, κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης μια φυσικής δραστηριότητας γυμνάζεται παράλληλα η καρδιά και οι πνεύμονες.
Αναπτύσσεται η νευρομυϊκή συναρμογή των παιδιών. Με απλά λόγια, τα παιδιά μέσω τεχνικών ασκήσεων και των επαναλήψεων αυτών μαθαίνουν να ελέγχουν καλύτερα το σώμα τους, βελτιώνοντας τα αντανακλαστικά τους και αναπτύσσοντας το συγχρονισμό μεταξύ ματιών και άκρων.
Η άσκηση συμβάλλει σημαντικά και ουσιαστικά στη διατήρηση ενός υγιούς και φυσιολογικού βάρους. Η συγκεκριμένη επίδραση της άσκησης είναι ένα γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς την αλματώδη αύξηση στα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς και το πλήθος των σοβαρών και αρνητικών συνεπειών που η αύξηση αυτή επιφέρει στην υγεία.
Η φυσική δραστηριότητα έχει σχετιστεί με πολλαπλά ψυχολογικά οφέλη για τα παιδιά. Έχει βρεθεί ότι βελτιώνει αισθητά τον έλεγχο του άγχους και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης και εκδήλωσης συμπτωμάτων κατάθλιψης, περιστατικά που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα ιδιαιτέρως κατά την ευαίσθητη φάση της εφηβείας.
Σε κοινωνικό επίπεδο, η συμμετοχή σε φυσικές δραστηριότητες και ειδικά σε ομαδικά αθλήματα έχει βρεθεί ότι βοηθάει τα παιδιά στη γρηγορότερη και ουσιαστικότερη κοινωνικοποίησή τους χτίζοντας την αυτοπεποίθησή τους και αναπτύσσοντας αισθήματα συνεργασίας και ομαδικότητας.
Σε επίπεδο πνευματικής λειτουργίας, έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά τα οποία ασκούνται εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας στα σχολικά μαθήματα.
Τέλος, μια πιο μακροπρόθεσμη αλλά ιδιαίτερα σημαντική επίδραση της άσκησης είναι ότι τα παιδιά που είναι σωματικά δραστήρια ακολουθούν και ένα συνολικότερα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, αποφεύγοντας την κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα ή τη χρήση ουσιών τόσο κατά τη φάση της ανάπτυξής τους, όσο και στην ενήλικη ζωή τους.
Γράφει η Νίκη Ανδρεάκου
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
Originally posted 2015-08-18 14:52:03.
GIPHY App Key not set. Please check settings