in

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα κυνηγάω με το εμβόλιο στο δρόμο ανθρώπους που δεν θέλουν να το κάνουν

Πρώτος εγώ και η οικογένεια μου θα κάνουμε το εμβόλιο.

«Δεν θα κυνηγάω με το εμβόλιο στο δρόμο ανθρώπους που δεν θέλουν αλλά πρώτος εγώ θα το κάνω» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν θα ξεφύγουμε από την πανδημία εάν δεν υπάρξει ικανός εμβολιασμός» τόνισε μιλώντας στον status fm ο πρωθυπουργός. «Θα ξεκινήσουμε μία μεγάλη εμβολιαστική εκστρατεία.

Πρώτος εγώ και η οικογένεια μου θα κάνουμε το εμβόλιο. Προτρέπω να κάνουν το ίδιο και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Πέραν των κρατικών επιλογών που θα γίνουν, είναι βέβαιο ότι στα ταξίδια θα κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση (υποχρεωτικός εμβολιασμός). Μπορεί κάποιοι να θέλουν να ταξιδέψουν και να μην μπορούν. Δεν θα κυνηγάω με το εμβόλιο στο δρόμο ανθρώπους που δεν θέλουν, αλλά αναλαμβάνουν ευθύνη και μπορεί η ελεύθερη αγορά να επιβάλλει κανόνες σε αυτούς» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

, ο κ Μητσοτάκης τόνισε: «πήραμε δραστικές αποφάσεις όταν διαπιστώσαμε ότι είχαμε επιθετική αύξηση των κρουσμάτων και άνοδο στο ρυθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία. Εκ των υστερών μπορεί κανείς να πει ότι θα μπορούσαμε να έχουμε παρέμβει μια εβδομάδα νωρίτερα.

Δεν ήταν πολλές οι φωνές και στην πόλη που ζητούσαν λοκντάουν νωρίτερα ούτε είχαμε τέτοια εισήγηση.. από τη στιγμή που πήραμε τα δεδομένα κινηθήκαμε πολύ γρήγορα».Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος.

«Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.

«Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος. Πολύ – πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειες μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως μία οικογένεια ακόμα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Και έτσι πρέπει να γίνει σε αυτό το ιδιαίτερο 2020, το οποίο μας επιφύλαξε πάρα πολλές εκπλήξεις. Μας έκανε όμως ταυτόχρονα πιο δυνατούς και θέλω να πιστεύω ότι θα μας κάνει και πιο ενωμένους, ως κοινωνία. Διότι ο εχθρός είναι ένας, είναι ο ιός και μακάρι όλοι να έβλεπαν την πρόκληση μέσα από αυτή τη διάσταση της» υπογράμμισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι τα στοιχεία δείχνουν αισθητή μείωση του ιικού φορτίου. «Η εικόνα που έχουμε είναι ότι αρχίζει και μειώνεται πια αισθητά το ιικό φορτίο. Ο πρώτος δείκτης που κοιτάω εγώ πάντα πια είναι οι συγκριτικές εισαγωγές στις εφημερίες, αυτές μας δίνουν μια πολύ καλή αίσθηση. Για πρώτη φορά το ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών είναι πια θετικό, αυτό σημαίνει ότι μειώνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε, ενω ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Μιχάλης Καραβιώτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην εφημερία που μόλις τελείωσε οι εισαγωγές ήταν πολύ λιγότερες. «Είχαμε 5-6 εισαγωγές, ενώ στην προηγούμενη είχαμε περισσότερες από 80», είπε.

Ο pρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα βγει από αυτή την περιπέτεια πιο δυνατό. «Να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι την επόμενη ημέρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα βγει πιο ισχυρό, πολλαπλά πιο ισχυρό. Θα βγει πιο ισχυρό σε προσωπικό. Θα βγει πιο ισχυρό σε εμπειρίες, διότι αυτή η διαδικασία είναι μια πρωτοφανής εμπειρία για όλους σας, αλλά μας κάνει καλύτερους στο να αντιμετωπίζουμε τέτοιες έκτακτες περιστάσεις. Θα είμαστε πιο ισχυροί σε εξοπλισμό, θα είμαστε πιο ισχυροί και ως προς την αντίληψή μας για την Υγεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ξέρουμε ότι θα έχουμε ακόμη μία με δύο εβδομάδες πολύ δύσκολες μπροστά μας, αλλά ξέρουμε επίσης ότι όταν με το καλό αρχίσουμε να βγαίνουμε από το καθεστώς των αυστηρών περιορισμών, ότι πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Διότι, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν το κάναμε το καλοκαίρι. Η ευθύνη βαραίνει όλους μας πιστεύω, και εγώ πρώτος έχω αναγνωρίσει το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στην Πολιτεία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τελικά ότι οι ατομικές συμπεριφορές είναι αυτές που καθορίζουν το ρυθμό διασποράς της πανδημίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας στον Εύοσμο, όπου ευχαρίστησε το προσωπικό για το έργο του και ενημερώθηκε ότι θα λειτουργούν εκεί τρία εμβολιαστικά κέντρα, που θα δουλεύουν σε διπλή βάρδια. Βλέποντας τις υποδομές, που είναι ήδη έτοιμες και πολύ σύγχρονες, είπε χαρακτηριστικά ότι «εμείς είχαμε αρχίσει την προετοιμασία για τα εμβολιαστικά κέντρα πριν έρθουν τα καλά νέα για το εμβόλιο».

ΣτΕ: Εκτός σχολικών μονάδων τα ανεμβολίαστα παιδιά

Αναβλήθηκε επ’ αόριστον η δίκη του Νότη Σφακιανάκη