Διατροφικό συμπλήρωμα με βάση τη φυτική ουσία λουτεολίνη φαίνεται ότι βοηθάει τα αυτιστικά παιδιά να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους και να αντιμετωπίσουν το μέλλον με αισιοδοξία, αναφέρει ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας Δρ Θεοχάρης Θεοχαρίδης. Και ένας 11χρονος από την Ισλανδία μάς θυμίζει ότι τα όνειρα ενός παιδιού δεν εμποδίζονται από καμία νόσο.
Παράθυρο ελπίδας για τα παιδιά με αυτισμό ανοίγει η δουλειά Έλληνα επιστήμονα. Μελέτες του ίδιου στην Αμερική και συναδέλφων του στο Αττικό Νοσοκομείο έδειξαν ότι η χορήγηση διατροφικού συμπληρώματος λουτεολίνης βελτιώνει σημαντικά τη βλεμματική επαφή και την κοινωνικότητα των αυτιστικών.
Πρόκειται για τον Δρ Θεοχάρη Θεοχαρίδη, καθηγητή και διευθυντή του Εργαστηρίου Μοριακής Ανοσοφαρμακολογίας και Ανακάλυψης Φαρμάκων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης.
O Δρ Θεοχαρίδης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Δεν είναι ψυχιατρική ασθένεια, είναι αυτοκαταστροφή στον εγκέφαλο
Ο αυτισμός, σύμφωνα με τον Δρ Θεοχαρίδη, δεν είναι ψυχιατρική ασθένεια, όπως πιστεύονταν. “Είναι μία αυτοκαταστροφή που συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή πολύ νωρίς μετά τη γέννηση του παιδιού. Και αυτό είναι σχεδόν σίγουρο, επειδή γύρω στο 60% των παιδιών έχουν αντισώματα κατά του δικού τους εγκεφάλου”, δήλωσε ο επιστήμονας.
Το παραπάνω “σημαίνει ότι, σε ανύποπτο χρόνο, ο εγκεφαλικός φραγμός, που προστατεύει τον εγκέφαλο, πρέπει να ήταν διαπερατός, έτσι ώστε τα λευκά αιμοσφαίρια να μπουν μέσα […] και να δημιουργήσουν αντισώματα εναντίον του”, δήλωσε ο Δρ Θεοχαρίδης, προσθέτοντας ότι ορισμένες φυτικές ουσίες που βρίσκονται σε αφθονία στην Ελλάδα, πιθανότατα, είναι η λύση.
Στην Αμερική, ο Δρ Θεοχαρίδης έχει την πατέντα χρήσης τέτοιων ουσιών, όπως της λουτεολίνης, για την καταπολέμηση της φλεγμονής στον εγκέφαλο. Ο καθηγητής ανέφερε ότι ο αυτισμός, που εξελίσσεται σε επιδημία (1 στα 50 παιδιά σε Μ. Βρετανία και ΗΠΑ είναι αυτιστικό) δεν αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά, καθότι αυτοάνοσο νόσημα.
Ωστόσο, στις δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι οι εργαστηριακές του μελέτες, διάρκειας δύο ετών, έδειξαν ότι η λουτεολίνη σε καθαρή μορφή αναστέλλει ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων (μαστοκύτταρα) από το να προκαλούν φλεγμονή. Έτσι, προχώρησε στη δημιουργία συμπληρώματος διατροφής με βάση αυτή την ουσία και το πυρηνέλαιο, για άτομα με αυτισμό.
Για πρώτη φορά το παιδί μου είπε «μπαμπά, σ’ αγαπώ»
Στη συνέχεια, “έγιναν δύο μελέτες, μία στην Αμερική και μία από τους συναδέλφους κ.κ. Φρανσή και Τάλλιου, στο Αττικό Νοσοκομείο”, είπε ο Δρ Θεοχαρίδης. Και στις δύο μελέτες συμμετείχαν παιδιά ηλικίας γύρω στα 3 έτη. “Η βελτίωση που ήταν στατιστικά σημαντική και στις δύο μελέτες ήταν η βλεμματική επαφή και η κοινωνικότητα”, είπε ο διακεκριμένος επιστήμονας.
Πρόσθεσε ότι ακόμη και μία τέτοια περίπτωση είναι αρκετή για να δώσει ελπίδα. Μάλιστα, χαρακτηριστικά, ανέφερε την περίπτωση ενός γονιού που “έγραψε μια απίστευτη επιστολή, όπου έλεγε ότι το παιδί του, για πρώτη φορά ύστερα από επτά χρόνια, είπε μπαμπά σ’ αγαπώ”.
Ο Έλληνας επιστήμονας παρουσιάστηκε αισιόδοξος για το μέλλον του σκευάσματος, αναφέροντας ότι, μετά τις δύο μελέτες που έγιναν, έχει χαρακτηριστεί, στην Αμερική, σαν ιατρικό βοήθημα. «Και όταν κάτι θεωρείται ιατρικό βοήθημα, μπορεί να αναφέρει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένη ασθένεια», κατέληξε στις δηλώσεις του.
Ένα αυτιστικό παιδί ζητά από τη LEGO να πραγματοποιήσει το όνειρό του
Η ανακάλυψη του Δρ Θεοχαρίδη είναι, αναμφισβήτητα, μία χαρμόσυνη είδηση. Και όλοι ελπίζουμε να είναι το πρώτο βήμα σε μία σειρά από πολλά που θα δώσουν ένα τέλος στον αυτισμό και στα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν τόσο τα άτομα που υποφέρουν από το νόσημα όσο και οι οικογένειές τους.
Μέχρι τότε, όμως, καλό είναι να θυμόμαστε ότι τα παιδιά με αυτισμό δεν διαφέρουν από τα υπόλοιπα. Τουλάχιστον, όχι όταν ονειρεύονται. Και κανένας αυτισμός δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια και τη φαντασία τους. Αρκεί να έχουν την αγάπη και τη στήριξη των δικών τους ανθρώπων.
Ένα 11χρονο αγόρι με αυτισμό από την Ισλανδία, o Brynjar Karl, μας το υπενθυμίζει με έναν όμορφο τρόπο. Μέσω βίντεο, στέλνει μία επιστολή στη LEGO και ζητά να τον βοηθήσει να εκπληρώσει δύο από τα όνειρά του. Να επισκεφθεί τη Legoland στη Δανία και να χτίσει ένα μοντέλο του Τιτανικού με τα διάσημα τουβλάκια.
«Είναι κάπως δύσκολο να είσαι αυτιστικός. Μαθαίνω κάθε μέρα πώς να συμπεριφέρομαι σαν τα κανονικά παιδιά. Ό,τι κι αν σημαίνει το κανονικά», λέει στο βίντεο ο μικρός. Brynjar, όλοι είμαστε «κανονικοί». Και όλοι είμαστε μαζί σου σε αυτή την προσπάθεια.
GIPHY App Key not set. Please check settings