Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, τα τρόφιμα μπαίνουν στο ψυγείο και συχνά βυθίζονται στην κατάψυξη για… μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Ποιες τροφές όμως μπορούν πράγματι να καταψυχθούν και ποιες καταστρέφονται εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών;
Πρόσφατη μελέτη της Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων της Βρετανίας (FSA) έδειξε ότι μια μέση οικογένεια πετάει στα σκουπίδια τρόφιμα αξίας 850 ευρώ τον χρόνο ακριβώς επειδή ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει ότι πολλές τροφές μπορούν να επιβιώσουν σε… πολικές θερμοκρασίες για μεγαλύτερο διάστημα.
Οδηγίες προς… κατεψυγμένους
Την πρώτη θέση στην κατάταξη των πεταμένων τροφίμων καταλαμβάνουν το τυρί και το γάλα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του οργανισμού Waste and Resources Action Programme (WRAP), ενώ αμέσως μετά ακολουθούν τα αβγά.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, τα σκληρά τυριά, το γάλα και το βούτυρο μπορούν να καταψυχθούν και να χρησιμοποιηθούν και πάλι αργότερα. Αντίθετα, τα μαλακά τυριά και τα γιαούρτια καλό είναι να μην μπαίνουν στην κατάψυξη.
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως π.χ. τα αγγούρια, τα μαρούλια και οι πιπεριές, κατά τους ίδιους, δεν αντέχουν τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να «καίγονται», να χάνουν το χρώμα και τις θρεπτικές τους ουσίες.
Αντίθετα, τα σταφύλια, τα μούρα και οι μπανάνες αντέχουν μια «βουτιά» στις χαμηλές θερμοκρασίες. Οι κατεψυγμένες μπανάνες μάλιστα αποτελούν μια ιδανική λύση για ένα γρήγορο και υγιεινό παγωτό.
Στην περίπτωση των αβγών ούτε τα ωμά αλλά ούτε και τα βραστά αβγά πρέπει να τοποθετούνται στην κατάψυξη.
Τα ασπράδια, παρ’ όλα αυτά, ή τα χτυπημένα αβγά μπορούν τοποθετημένα σε ειδικό δοχείο για κατάψυξη να μετοικήσουν στην… Αλάσκα, όπως και τα αρτοποιήματα, τα κέικ, οι ζύμες και τα ψωμιά.
Κατανάλωση σε τρεις μήνες για καλύτερη γεύση
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι καλό είναι τα τρόφιμα που τοποθετούνται στην κατάψυξη να καταναλώνονται μέσα σε διάστημα τριών μηνών και αυτό όχι τόσο για λόγους ασφαλείας όσο περισσότερο για λόγους διατήρησης της γεύσης και της υφής τους.
Σύμφωνα με τη βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων, τα περισσότερα τρόφιμα μπορούν να καταψυχθούν με ασφάλεια για μεγάλο χρονικό διάστημα, που μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει το έτος.
«Η κατάψυξη είναι σαν ένα κουμπάκι “παύσης”» δηλώνει ο Στιβ Γουίρν, επικεφαλής πολιτικής της FSA. «Μπορεί τα τρόφιμα να διατηρούνται με ασφάλεια στην κατάψυξη, ωστόσο όσο περνάει ο καιρός η ποιότητά τους φθίνει.
Για τον λόγο αυτόν προτείνουμε τα κατεψυγμένα τρόφιμα να καταναλώνονται μέσα σε διάστημα τριών ως έξι μηνών. Το κοινό θα πρέπει να διαβάζει και τις τυχόν οδηγίες ψύξης που αναγράφονται στις συσκευασίες πολλών προϊόντων».
«Μόλις αποψυχθούν τα τρόφιμα βγαίνουν από την κατάσταση της “παύσης”, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε ένα 24ωρο από την πλήρη απόψυξή τους» καταλήγει ο ειδικός.
Originally posted 2016-08-18 18:12:56.
GIPHY App Key not set. Please check settings