Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από οσφυαλγία υποφέρουν επίσης από ριζοπάθεια ή ισχιαλγία. Συνήθως το περιγράφουν ως μούδιασμα, ήπια αίσθηση καψίματος, αίσθηση σαν να τους τρυπούν βελόνες και καρφίτσες, μυρμήγκιασμα, αιφνίδιο πόνο ή ηλεκτρισμό γύρω από το ισχίο ή κάτω από το πόδι.
Το σύνδρομο απιοειδούς μυός, η ισχιαλγία και ο πόνος στη μέση προκαλούν έντονο πόνο και παρ’ όλο που πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι τα συμπτώματα αυτά σχετίζονται με αυτές τις καταστάσεις, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία τους ποικίλλουν.
Προκειμένου να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τον πόνο και να βοηθήσουν τους ασθενείς τους, ορισμένοι επαγγελματίες υγείας ανέπτυξαν μια έννοια που ονομάζεται συγκεντρωτισμός, του οποίου η βασική ιδέα είναι ότι ο πόνος θα πρέπει να κινηθεί προς τα πάνω στη μέση καθώς θεραπεύεται.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτή η διαδικασία να εντείνει τον πόνο, αλλά αυτό αποτελεί μια σαφή ένδειξη ότι η θεραπεία έχει θετικά αποτελέσματα. Αν ο πόνος στα πόδια και τα συμπτώματα μειωθούν, αυτό σημαίνει ότι η μέθοδος λειτουργεί. Τις περισσότερες φορές, ο πόνος στην πλάτη δεν αυξάνεται πολύ σύμφωνα με τις λεγόμενες αναφορές αυτοαξιολόγησης.
Επιπλέον, ο συγκεντρωτισμός αποτελεί μια βασική έννοια στη μέθοδο McKenzie όσον αφορά τη θεραπεία και την αξιολόγηση. Έτσι, οποιαδήποτε στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτή την υπόθεση σίγουρα προσθέτουν αξιοπιστία και συνάφεια στη μέθοδο αυτή.
Το 2008, ο Werneke αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια εξέταση στην οποία έπρεπε να επισημανθεί αν τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν από ασθενείς μετά από τον συγκεντρωτισμό ήταν δείκτες θετικών αποτελεσμάτων ή όχι.
Οι ασθενείς που έπασχαν από αυχενικό και οσφυϊκο σύνδρομο είχαν θεραπευτεί με διαφορετικές μεθόδους κι όχι μόνο με τη μέθοδο McKenzie.
Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης ήταν εκπληκτικά! Μόνο το 17% των ασθενών παρουσίασαν συμπτώματα που συνδέονταν με τον συγκεντρωτισμό. Ίσως τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από το είδος του τραυματισμού, το χρονικό πλαίσιο στο οποίο έγιναν οι θεραπείες και το είδος της θεραπείας που ακολούθησαν οι ασθενείς.
Ωστόσο, ήταν προφανές ότι ο συγκεντρωτισμός ήταν πολύ υψηλότερος σε ασθενείς που είχαν πιο σοβαρά συμπτώματα, ήταν νεότεροι και είχαν γενικότερα καλύτερη υγεία.
Από την άλλη πλευρά, ο μη συγκεντρωτισμός συνδέθηκε με μειωμένη ικανότητα στο τεστ λειτουργικής εργασίας και παρουσίασε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά πόνου σε ασθενείς με συμπτώματα οσφυϊκού συνδρόμου. Σε άτομα με αυχενικό πόνο ο μη συγκεντρωτισμός συνδέθηκε με υψηλότερο ποσοστό πόνου, αλλά όλοι οι υπόλοιποι δείκτες παρέμειναν ίδιοι.
Επιπλέον, πρέπει να αναφέρουμε ότι τα τελικά αποτελέσματα δεν επηρεάστηκαν από τον αριθμό των επισκέψεων. Πιο συγκεκριμένα, πιθανώς ο συγκεντρωτισμός βοηθά στην πρόβλεψη του ποσοστού πόνου και της λειτουργικής κατάστασης σε ασθενείς με οσφυαλγία.
Από την άλλη πλευρά, ο Robin McKenzie προσπάθησε να προσφέρει μια διαφορετική λύση σε αυτά τα προβλήματα. Ήταν ένας διάσημος θεραπευτής και έμπειρος ειδικός που επικεντρώθηκε στη μείωση του πόνου που συνδέεται με τα προβλήματα των δίσκων της σπονδυλικής στήλης.
Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από πόνο που ξεκινά από τους γλουτούς και φτάνει μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών επηρεάζοντας έτσι ολόκληρο το πόδι.
Η συγκεκριμένη αίσθηση μπορεί να περιγραφεί ως μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα που μπορεί να γίνει αισθητό ανεξαρτήτως από τη θέση στην οποία βρίσκεστε – δηλαδή είτε στέκεστε, είστε ξαπλωμένοι, καθιστοί ή περπατάτε.
Έτσι εφηύρε μια μέθοδο που μπορεί να βοηθήσει πολύ σε αυτές τις περιπτώσεις. Ονομάζεται «ασκήσεις πίεσης McKenzie» και έχει ήδη βοηθήσει εκατοντάδες ανθρώπους να μειώσουν τον πόνο και να τον συγκεντρώσουν στο συγκεκριμένο σημείο της μέσης, το οποίο είναι εξαιρετικά ωφέλιμο.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=HoNW3TnAT3Y?rel=0&showinfo=0]
Πηγή: enallaktikidrasi
Originally posted 2016-03-17 02:58:45.
GIPHY App Key not set. Please check settings