in

Πώς να ζωγραφίσεις ένα δέντρο… έργο τέχνης σε 5 λεπτά -Μας δείχνει τον τρόπο ο «Ιάπωνας Μπομπ Ρος», κάνει θραύση στο Youtube (Βίντεο)

Πώς να ζωγραφίσεις ένα δέντρο… έργο τέχνης σε 5 λεπτά -Μας δείχνει τον τρόπο ο «Ιάπωνας Μπομπ Ρος» που κάνει θραύση στο Youtube [βίντεο]

Ενας 73χρονος Ιάπωνας ζωγράφος σπάει τα στερεότυπα και γίνεται σταρ στα social media.

Ο λόγος για τον Harumichi Shibasaki, του οποίου το κανάλι στο YouTube με το όνομα «Watercolor by Shibasaki», διαθέτει μια σειρά από βίντεο σχετικά με την τέχνη και έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 700.000 συνδρομητές. Το πιο δημοφιλές βίντεο του, είναι ένα σεμινάριο ζωγραφικής δέντρων, το οποίο έχει περισσότερες από πέντε εκατομμύρια προβολές.

«Όταν πρόκειται για τη σχεδίαση ενός δέντρου, οι άνθρωποι επικεντρώνονται γενικά στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλά φύλλα. Αλλά τους συμβουλεύω να μην παρατηρούν τα μεμονωμένα φύλλα αλλά τη μεγαλύτερη σιλουέτα του δέντρου», λέει ο Shibasaki μιλώντας στο CNN.

Ο ηλικιωμένος Ιάπωνας, ο οποίος είχε προηγουμένως εργαστεί ως καλλιτέχνης και δάσκαλος, λέει ότι στράφηκε για πρώτη φορά στο YouTube το 2016 ως ένα νέο μέσο για να διδάξει στους ανθρώπους τη ζωγραφική, αλλά η πανδημία του κορωνοϊού έδωσε νέα ώθηση στο κανάλι.

https://www.instagram.com/p/CB-xbIkHV8f/?utm_source=ig_embed

«Συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που λένε ότι οι καρδιές τους θεραπεύτηκαν, [ή] πήραν ενέργεια παρακολουθώντας το βίντεό μου, από εκείνους που απλά επιθυμούν να είναι καλοί στη ζωγραφική», λέει ο Shibasaki.

«Επομένως, ο τρόπος που σκέφτομαι έχει αλλάξει. Ελπίζω με τη δημιουργία αυτών των βίντεο να μη βοηθήσω απλά στη βελτίωση των δεξιοτήτων των ανθρώπων στη ζωγραφική, αλλά και στη θεραπεία των καρδιών των ανθρώπων μέσω της ζωγραφικής», προσθέτει.

Ο χαλαρωτικός και ενθαρρυντικός τόνος του Shibasaki βοήθησε τους ανθρώπους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Μερικά από τα σχόλια κάτω από τα βίντεό του, γράφουν «Μου έδωσες τη δύναμη να ζήσω σήμερα» και «Με βοήθησες να ξεχάσω τον πόνο μου».

Ο Μπομπ Ρος της Ιαπωνίας

Οι περισσότεροι από τους μισούς οπαδούς του Shibasaki, ξεκίνησαν να τον ακολουθούν από την έναρξη της πανδημίας. Με τους ανθρώπους να έχουν «κολλήσει» στο σπίτι σε όλο τον κόσμο, πολλοί αναζητούν στο διαδίκτυο για να βρουν νέες δεξιότητες. Το YouTube έχει δει μια άνθηση στα βίντεο τύπου “πώς να μάθετε”, που καλύπτουν διάφορους τομείς, από τη ζαχαροπλαστική έως την εκτροφή κοτόπουλων.

Ο Μπομπ Ρος, ο αείμνηστος Αμερικανός ζωγράφος και οικοδεσπότης του τηλεοπτικού προγράμματος «Η χαρά της ζωγραφικής» (“The Joy of Painting”) που άρχισε να προβάλλεται στη δεκαετία του 1980, έχει δει επίσης μια αναβίωση κατά την εποχή του Covid-19, με τα αρχειακά βίντεο του να προσελκύουν περισσότερους από τέσσερις εκατομμύρια συνδρομητές στο YouTube.

Ο Shibasaki, που πολλοί τον αποκαλούν «Μπομπ Ρος της Ιαπωνίας», παρακολουθούσε τον Ρος στην τηλεόραση όταν ήταν νεότερος. «Τον σέβομαι πολύ ως πρωτοπόρο», λέει.

Όμως, ενώ ο Μπομπ Ρος ζωγραφίζει συνήθως τα βουνά και τα ποτάμια από τοπία της Βόρειας Αμερικής, ο Shibasaki εμπνέεται από το δικό του περιβάλλον, από την ύπαιθρο Chiba στην ανατολική Ιαπωνία.

«Ξυπνάω το πρωί και ανοίγω το παράθυρό μου, νιώθω τον άνεμο που φυσάει, τη μυρωδιά του πρασίνου, τον ήχο των πουλιών και την κίνηση των νεφών, όλα με αγκαλιάζουν», λέει ο Shibasaki. «Υποθέτω ότι αυτή είναι η βάση της ζωγραφικής μου και η αξία της δουλειάς μου».

Γεννημένος σε μια οικογένεια καλλιεργητών ρυζιού, ο Ιάπωνας καλλιτέχνης, υπήρξε πάντα ένα παθιασμένος ζωγράφος και ως νεαρός ενήλικας άρχισε να διδάσκει μικρές ομάδες και να εκθέτει τη δουλειά του τοπικά. Τώρα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του επέτρεψαν να προσεγγίσει άτομα σε όλο τον κόσμο.

«Πιστεύω ότι οι εικόνες δεν έχουν σύνορα και υποθέτω ότι η επιτυχία μου στο YouTube το απέδειξε», λέει.

Μαθαίνοντας την τεχνολογία στα 70

Ήταν λίγο πριν τα 70α γενέθλιά του, όταν ο Shibasaki αποφάσισε να μοιραστεί τα ταλέντα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να ξεκινήσει ένα κανάλι στο YouTube. Με τη βοήθεια του γιου του, έμαθε πώς να χρησιμοποιεί εξοπλισμό κάμερας και άλλες τεχνικές δεξιότητες. Λέει ότι κάνει τώρα το 90% της παραγωγής των βίντεο μόνος του.

Όταν ο γιος του, του είπε για το TikTok, ο Shibasaki – ποτέ δεν φοβόταν να δοκιμάσει ένα νέο κοινωνικό μέσο – κοίταξε την πλατφόρμα και συνειδητοποίησε ότι παρουσίαζε μια νεότερη γενιά ανθρώπων που μπορούσε να προσεγγίσει με την τέχνη του.

Με περισσότερους από 300.000 θαυμαστές στο TikTok, έχει καταφέρει σαφώς να συνδεθεί μαζί τους. Αλλά λέει ότι τα σχόλια που λαμβάνει εκεί διαφέρουν από αυτά στο YouTube. Συντριπτικά, είναι απαντήσεις όπως, «Γίνε ο παππούς μου».

Ως περήφανος παππούς, ο Shibasaki δεν προσβάλλεται. Αλλά είναι αποφασισμένος να προσαρμόζεται με τις ανάγκες της εποχής και να παραμείνει νέος. «Υπάρχει ένα μαχητικό πνεύμα που βγαίνει από μέσα μου για να κάνω δημιουργικά πράγματα, για να μη μείνω πίσω από τους νέους», λέει.

iefimerida

7 αναπάντεχα σημεία που μπορείς να τον αγγίξεις και να τον… ξετρελάνεις

ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Γιώργη γεννάει η γυναίκα σου!