Η πεντανόστιμη focaccia (φοκάτσια) μας έρχεται από τη γειτονική Ιταλία σερβίρεται και τρώγεται ευχάριστα ως ψωμί αλλά χρησιμοποιείται επίσης και ως βάση για πίτσα και για σάντουιτς! Εσείς απλά φτιάξτε την και επιλέξτε πως θέλετε να την απολαύσετε!
Υλικά
- 2 φλιτζάνια νερό ζεστό (όχι καυτό)
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 5 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Διαλύετε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό. Την αφήνετε να σταθεί 10 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί και να φουσκώσει.
Βάζετε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και το νερό με την μαγιά που έχει φουσκώσει.
Δουλεύετε στο μίξερ για 4-5 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα για να δημιουργηθεί μία απαλή και ελαστική ζύμη.
Αφαιρείτε από το μίξερ τη ζύμη σε καθαρή επιφάνεια που πασπαλίσατε από προηγουμένως με λίγο αλεύρι. Ζυμώνετε με τα χέρια λίγο την ζύμη με ακόμη λίγο αλεύρι μέχρι να μην κολλάει πλέον.
Λαδώνετε με αρκετό ελαιόλαδο ένα καθαρό μπολ και βάζετε μέσα τη ζύμη. Την σκεπάζετε και την κρατάτε σε ζεστό χώρο για 35-40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αφού φουσκώσει η ζύμη σας, λαδώνετε με αρκετό ελαιόλαδο ένα ορθογώνιο ταψί με χαμηλά τοιχώματα.
Βάζετε τη ζύμη σας μέσα στο λαδωμένο ταψί και ανοίγετε ελαφρά με τα δάκτυλα. Μην σας ανησυχήσει εάν δημιουργηθούν τρύπες στην ζύμη. Αφήνετε τη ζύμη στο ταψί για περίπου 20 λεπτά για να φουσκώσει και πάλι.
Πασπαλίζετε από πάνω από την ζύμη λίγο χοντρό αλάτι (περίπου μία κουταλιά της σούπας) και περιχύνετε με ακόμη λίγες σταγόνες ελαιολάδου.
Ψήνετε την φοκάτσια σας σε προθερμασμένο φούρνο στους 215 βαθμούς για 20-25 λεπτά.
Αφήνετε να κρυώσει ελαφρά πριν την κόψετε σε μερίδες την φοκατσια σας για να διατηρήσει την ελαστικότητα της και για μην ξεραθεί.
Απολαύστε την!
Originally posted 2017-06-27 11:21:04.
GIPHY App Key not set. Please check settings