Οι Αρχαίοι Έλληνες έλεγαν, “νους υγιής εν σώματι υγιεί”. Με τη φράση αυτή δήλωναν πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ του μυαλού και του σώματος. Η σύγχρονη ιατρική μόλις πρόσφατα υιοθέτησε αυτήν την έννοια και η επιστήμη συνεχίζει να αποδεικνύει – ξανά και ξανά – ότι υπάρχει μια ισχυρή σχέση ανάμεσα στην υγεία του σώματος και την ψυχική υγεία.
Εάν αισθάνεστε πεσμένοι ψυχολογικά, χωρίς να ξέρετε το γιατί ή αν έχετε ανησυχίες για την οικονομική σας κατάσταση, το να σκέπτεστε απλώς θετικάμπορεί να μην είναι η καλύτερη λύση. Μερικές φορές, η θεραπεία αυτών των ψυχολογικών θεμάτων περιλαμβάνει δραστηριότητες του σώματος και όχι του μυαλού.
Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που σας απασχολεί, υπάρχουν πολλοί τρόποι να το αντιμετωπίσετε. Εδώ παραθέτουμε πέντε απλές σωματικές δραστηριότητες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να θεραπεύσετε το μυαλό σας:
1. Περπάτημα για τη μείωση της κατάθλιψης.
Πολλαπλές μελέτες δείχνουν ότι η γυμναστική και η φυσική δραστηριότητα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αρκετά προβλήματα ψυχικής υγείας. Έτσι, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι ασκήσεις αεροβικής, ώστε να καρπωθείτε τα οφέλη.
Οι μελέτες (1) δείχνουν πως 200 λεπτά περπάτημα την εβδομάδα (λιγότερο από 30 λεπτά την ημέρα) μειώνει σημαντικά την κατάθλιψη και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής. Μάλιστα, μερικές μελέτες δείχνουν πως το περπάτημα μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό με τη λήψη αντικαταθλιπτικών.
Αλλά δεν είναι μόνο τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, τα μόνα που μπορούν να ωφεληθούν μέσω του περπατήματος. Οι τακτικοί περίπατοι ενισχύουν τη συναισθηματική υγεία κι αυτών που δεν πάσχουν από κατάθλιψη.
2. Το χαμόγελο μειώνει το σωματικό πόνο.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υπάρχει αλήθεια πίσω από το παλιό ρητό, «μην σταματάς να χαμογελάς ό, τι κι αν σου συμβεί». Εάν πονάτε, το χαμόγελο μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε αυτό που σας ταλαιπωρεί με λιγότερο επώδυνο τρόπο. Το κατσούφιασμα, από την άλλη πλευρά, μπορεί να εντείνει τον πόνο.
Μελέτες (2) δείχνουν πως το χαμόγελο επηρεάζει επίσης τη φυσική σας κατάσταση: Ένα χαμόγελο μπορεί να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό κατά τη διάρκεια μια αγχωτικής εργασίας, ακόμα κι αν αυτό γίνεται πειθαναγκαστικά. Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε μπροστά σε μια οδυνηρή πρόκληση, σκεφθείτε χαμογελώντας, ή πείτε ένα καλό αστείο ή ανέκδοτο από πριν, ώστε να μην ταλαιπωρηθείτε αρκετά.
3. Πάρτε βαθιές αναπνοές για να βελτιώσετε την αυτοσυγκέντρωσή σας.
Αφιερώστε λίγα λεπτά κάνοντας βαθιές αναπνοές. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την συγκέντρωση στην εργασία σας, ενώ η καταμέτρηση των αναπνοών μπορεί να δράσει ιδιαίτερα ευεργετικά εάν έχετε ένα βεβαρημένο πρόγραμμα στη δουλειά.
Οι μελέτες (3) δείχνουν ότι οι πολυάσχολοι άνθρωποι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα σχετικά με δραστηριότητες που απαιτούν λήψη αποφάσεων και διαρκή συγκέντρωση. Παίρνοντας μερικές βαθιές αναπνοές βελτιώνουν άμεσα τη συγκέντρωση, κάτι το οποίο μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις τους.
4. Η γιόγκα μειώνει το άγχος και τα συμπτώματα της μετατραυματικής αγχώδης διαταραχής.
Σχεδόν όποιος ασχολείται με τη γιόγκα πιθανόν ήδη γνωρίζει ότι μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος. Η έρευνα δείχνει πως η γιόγκα αυξάνει τα επίπεδα του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA), το οποίο είναι ένας νευροδιαβιβαστής στο νευρικό σύστημα του εγκεφάλου. Τα αυξημένα επίπεδα GABA μπορούν να αντιμετωπίσουν το άγχος και άλλες ψυχιατρικές παθήσεις.
Επίσης, άλλες μελέτες (4) έχουν δείξει πως η γιόγκα μπορεί να ωφελήσει άτομα με διαταραχή μετα-τραυματικού στρες (PTSD). Σε σύγκριση με τη ομάδα ελέγχου, τα άτομα που έλαβαν θεραπεία κάνοντας μαθήματα γιόγκα, έδειξαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων της PTSD.
5. Οι ασκήσεις με βάρη αντιμετωπίζουν το άγχος.
Περίπου το 15% του πληθυσμού αναφέρει πως πάσχει συχνά από κρίσεις άγχους, οι οποίες μπορεί να διαρκούν για 15 έως 30 ημέρες ανά μήνα, με συμπτώματα που περιλαμβάνουν τη νευρικότητα, το φόβο, την ανασφάλεια και την ανησυχία. Χωρίς να αναλάβουμε δράση κατά αυτής της κατάστασης, το άγχος μπορεί να μας οδηγήσει στο να έχουμε προβλήματα στον ύπνο, σε σωματικό πόνο, να υποβαθμίσει την υγεία μας και να κάνει τη ζωή μας πιο δυσλειτουργική.
Οι μελέτες (5) δείχνουν ότι ασκήσεις με βαράκια παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στο άγχος. Επίσης, δεν χρειάζεται να κάνετε τέτοιες ασκήσεις με υψηλή ένταση για να ωφεληθείτε. Οι μελέτες δείχνουν ότι η άρση βαρών μέτριας έντασης είναι πιο αποτελεσματική στη μείωση του άγχους από την έντονη άσκηση.
Χτίσε τους ψυχολογικούς μύες σου
Η ψυχολογική ενδυνάμωση δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της αλλαγής του τρόπου σκέψης μας. Μερικές φορές, με απλές αλλαγές στη φυσική μας ρουτίνα μπορούμε να συμβάλουμε στην εξάσκηση του εγκεφάλου και στη θεραπεία του μυαλού μας.
Originally posted 2017-04-26 02:20:05.
GIPHY App Key not set. Please check settings